Hvilke typer tandproteser findes der?

Der findes mange forskellige typer proteser, og det kan være forvirrende at vide, hvilken type der er den rigtige for dig. I dette blogindlæg vil vi diskutere de forskellige typer af proteser, der findes, og hvad de hver især indebærer. Vi vil også give oplysninger om, hvordan du vælger den rigtige type tandprotese til dine behov. Så uanset om du overvejer at få tandproteser for første gang eller bare ønsker at lære mere om dine muligheder, så læs videre.

Den mest almindelige type proteser er fuldproteser, som erstatter alle tænderne i enten over- eller underkæben. Fuldproteser er normalt fremstillet af akryl og kan være forsynet med enten metal- eller plastspænder for at hjælpe med at holde dem på plads. De fås også i en række forskellige farver, så de passer til dine naturlige tænder.

Hvis du stadig har nogle naturlige tænder tilbage, kan du måske være kandidat til delproteser. Delproteser udfylder de huller, som de manglende tænder efterlader, og de er fastgjort til dine eksisterende tænder med metalspænder. Ligesom fuldproteser kan de være fremstillet af enten akryl eller porcelæn og fås i en række forskellige farver.

En anden mulighed for dem, der stadig har nogle naturlige tænder er en tandbro. En tandbro består af to eller flere kunstige tænder, der er fastgjort til metalankre på hver side af den eller de manglende tænder. Broerne er derefter cementeret på plads ved hjælp af tandlægeklæbemiddel.

Hvis du har mistet alle dine naturlige tænder, kan du måske være kandidat til implantater. Implantater er bittesmå titaniumstifter, der indopereres i kæbeknoglen. Når de er helet, kan der sættes falske tænder (proteser) på dem.

Endelig er der mulighed for en delvis implantatprotese. Delimplantatproteser ligner almindelige delproteser, bortset fra at de i stedet for at blive holdt på plads af metalspænder er forbundet til implantater i kæbeknoglen. Dette giver en mere sikker pasform og forhindrer, at proteserne flytter sig.

Behandling og vedligeholdelse af tandproteser er vigtig for deres levetid. Sørg for at tage dine proteser ud om aftenen og rengør dem grundigt. Dette vil hjælpe med at forhindre pletter og holde dem i god stand. Du bør også undgå at bruge skrappe rengøringsmidler eller tandpasta på dine proteser, da dette kan beskadige materialet.

Hvis du overvejer at få proteser, skal du sørge for at tale med din tandlæge om alle de forskellige muligheder, der findes. De vil kunne hjælpe dig med at vælge den rigtige type tandprotese til dine behov og besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have.

Hjemmebehandling er en mulighed. Med mulighed for hjemmebehandling af tandproteser i Århus kan du få en tandlæge ud, der foretager indgrebet, så du ikke selv skal afsted. Dette kan være den oplagte løsning, hvis du har tandlægeskræk, eller ganske enkelt har det bedst i dine hjemlige rammer. Det er en nyere mulighed, fordi man altså har indset, at der er et behov for rigtig mange mennesker, der foretrækker at få gjort det i sit eget hjem. Dette kan også være med til, at langt flere får gjort det, da størstedelen af disse mennesker ellers ikke var kommet afsted til tandlægen.

Written by