Guide: Hvilken portvin skal jeg vælge?

De fleste kender portvin som dessertvin, der primært bliver drukket i julen. Den søde vin er dog også mere end det. Herunder følger en oversigt over fire portvinstyper, som du absolut bør kende, hvis du godt kan lide portvin. Samtidig følger der en række forslag til, hvad du kan servere til dem.

Disse portvinstyper bør du kende

Ruby Port: Denne type portvin er ofte den yngste og den billigste. Den lagres kun i få år, og ofte har den en smag af modne røde frugter samt en frisk sødme med et strejf af diskrete tanniner. Den skal drikkes, imens den er ung, og den nydes bedst afkølet. Du bør servere den sammen med søde desserter eller stærk blåskimmelost.

Late Bottled Vintage: Dette er en portvin fra et særdeles godt år, og den bliver lagret på fad i helt op til seks år, før den kommer på flaske. Den er sød og mere kompleks end Ruby Port, men den er en god allround-portvin. Du bør servere den i et ordentligt portvinsglas, hvis du vil have det maksimale ud af den.

Vælger du denne type portvin, så vil du opleve, at der er masser af tørret frugt – og det er især rosiner og svesker – samt hints fra nødder. Den har flere tanniner end den yngre Ruby, og den er klar til at blive drukket, når den kommer på flaske. Den smager bedst, hvis du drikker den afkølet – og egner sig til oste som parmesan eller stilton samt desserter.

Vintage Port: En af de absolut bedste portvine, du kan få, er Vintage Port. Det er en årgangsportvin, som kun laves i de bedste høstår, og den bliver udelukkende produceret af de bedste kvalitetsdruer, der er at opstøve. Denne type portvin skal ligge i lang tid på flaske, før den opnår den fulde smagsoplevelse.

Typisk er den bedst, når der er gået 15-30 år efter høståret. Den byder på en sødmefuld og fyldig oplevelse fyldt med en masse nuancerede smagsnuancer. Du vil eksempelvis opleve alt fra solbær og mørke kirsebær til kaffe og figner samt meget mere. Den går godt til stærke og cremede oste, hvor den komplekse sødme komplimenterer osten perfekt.

Tawny Port: En Tawny portvin skal lagres på fad i minimum tre år, og gennem lagringen mister den en stor del af farvepigmenten, hvilket resulterer i, at den bliver en gyldenbrun farve, som er grundlaget for, at den hedder Tawny. Det er nemlig navnet for gyldenbrun på engelsk, hvis du skulle være i tvivl.

Denne type portvin er ikke helt så sød som de øvrige portvine, men der er stadig en del sødme i, og du vil både finde karamelliserede noter af toffee samt vanilje, der bliver vævet sammen med noter af tørret frugt som appelsiner og søde figner. Den kan sagtens gemmes, og den er bedre, når den har minimum 10 år på bagen.

Written by