Det er ikke overraskende lidt af et projekt at have en båd. Heldigvis hører den type projekter til de mere spændende – og et af de sjovere og mere fyldestgørende af slagsen.
Når det er efterår og vinter i Danmark, er det faktisk nogle af de bedste tidspunkter på året, i hvert fald når det kommer til optagning og vedligeholdelse af din båd. Du kan naturligvis godt lade din båd blive i vandet, men det kræver, at du ugentligt besøger den for at holde øje med, om den er tilstrækkeligt dækket ind, om presenninger sidder ordentligt osv. Dermed kan det blive til lidt af en opgave.
Tag din båd op jævnført forsikring
Når det kommer til forsikringen på båden, så er det mest almindelige, at forsikringsselskaberne sætter en grænse på til den 15. oktober. Derfor er det typisk en god ide at tage båden op her! Når du tager båden op, så sørg altid for, at den står sikkert og står jævnt. Sørg også for, at den er dækket ordentligt til.
Det er hernæst tid til at kontrollere båden for skader og ellers klare en grundig rengøring. I den forbindelse er god bådpleje essentiel, da der er med til at holde båden sund og give længere levetid. Rengøring bør foregå med egnede midler til bund og dæk, mens materialer som puder og andet af organiske materialer opbevares tørt – og betrækket evt. vaskes.
Det er dog ikke kun båden, men naturligvis også motoren, du skal se efter. Sug gerne olien ud, tjek at propellen er i god stand og sørg for at fedte komponenterne – ligesom du kommer ny olie på og skifte oliefilter, så båden står med nyt over den stille periode.
Du bør også sørge for, at du får tømt din brændstoftank helt ud. Det er vigtigt, da det dels er mere sikkert, men også minimerer risikoen for kondens.
Når du har klaret alle opgaver og dækket båden godt til, så slut af med at tyverisikre den! Tag gerne selve motoren med hjem ti opbevaring, hvis båden står på en havneplads.