Hvad er gaslighting, og hvilke tegn skal du være opmærksom på?

Det er ikke altid, du er klar over det, når du bliver manipuleret med. Hvis du bliver manipuleret af en person, som du har tillid til – for eksempel din partner, din kollega eller andre, – kan det komme snigende, hvor personen diskret får dig til at gøre ting, du ikke vil, eller endda påvirke din sans for, hvad der er sandt, og hvad der er falsk.

Har du oplevet en sådanne situation, har du nok været udsat for gaslighting.

Hvad er gaslighting for en type vold?

Gaslighting er en form for psykologisk manipulation, der søger at så tvivl hos en intetanende person i håb om at få dem til at sætte spørgsmålstegn ved deres egen hukommelse, opfattelse og fornuft.

Det er en form for følelsesmæssigt misbrug, der bruges til at få magt over en anden person ved at få dem til at føle, at de er skøre eller forkerte i deres overbevisninger eller følelser. Det siges ofte at være en yderst subtil form for psykologisk vold.

Gaslighting kan forekomme i alle situationer – på arbejdspladsen, når en partner manipulerer den anden i et romantisk forhold eller blandt familiemedlemmer.

Hvordan kan du finde ud af, om du bliver gaslightet?

Der er nogle afslørende tegn på, at nogen måske forsøger at manipulere dig gennem gaslighting, som for eksempel at opdigte oplysninger om, hvad der er sket; at benægte at en begivenhed eller samtale nogensinde har fundet sted, og at du konstant får at vide, at du tager fejl, er skør eller opfinder historier.

Andre tegn kan også være, at personen forsøger at få dig til at føle dig skyldig i dine følelser; projicerer skylden på dig for ting, de har gjort forkert; nedgør dine meninger og erfaringer; manipulerer andre menneskers meninger om dig ved hjælp af falske oplysninger; og forventer at du altid skal være enig med dem, ellers tager du fejl.

Hvis du tror, at nogen forsøger at manipulere dig på denne måde, er det måske på tide at tage situationen op og sige noget.

Gaslighting kan have en ødelæggende indvirkning på din mentale sundhed og følelse af selvværd, hvis det ikke kontrolleres. Ved at være opmærksom på tegnene og gribe ind, når det er nødvendigt, er der potentiale til at beskytte dig selv mod psykologisk manipulation.

Written by