Sådan maler du dit træloft

De originale trælofter i et hus kan være meget charmerende, men det kan nogle gange få rummet til at føles større, hvis loftet males hvidt. Måske vil du også prøve et farvet loft af for at give rummet et helt andet udtryk. Uanset grunden, er der nogle gode råd du kan følge, når du skal male trælofter. Følg med herunder og se, hvordan du bedst kommer i mål med din maling af træloft.

Forberedelse

Som med alt andet, giver den bedste forberedelse det bedste resultat. Forarbejdet skal gøres grundigt, da du ellers risikerer gennemslag, hvor knaster, harpiks og andet bliver synligt gennem malingen.

Start derfor med at rengøre dit loft for snavs, støv, harpiks og andet, som kan give problemer senere hen. Det vigtigste skridt for at undgå gennemslag er dog en god spærregrunder eller -maling. Hvis der er særdeles mange knaster i loftet, kan det være nødvendigt at male flere gange. Når du har rengjort loftet og fundet den rigtige grunder, mangler du kun enkelte ting for at være helt klar til at påbegynde malingen. Det drejer sig om afdækning, pensel, malerrulle (gerne med teleskopstang), malerbakke og skammel eller trappestige afhængigt af højden på dit loft. Sørg desuden for at vælge en maling, som er beregnet til trælofter. Hvis du er i tvivl, bør du altid søge råd hos en professionel maler.

Start malingen

Når du skal i gang med malingen, er det vigtigt, at du dækker gulvet grundigt af. Det er bedst, hvis du kan undgå at have møbler stående. Hvis det ikke er muligt, skal du være meget omhyggelig med at dække dem til, så du ikke risikerer at få maling på. Herefter skal du som nævnt vaske loftet – brug grundrens. Når træet er helt tørt, kan du bruge din spærregrunder. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at bruge knastlak for at sikre dig, at knasterne ikke bliver synlige. Når grunderen er tør, kan du male i din foretrukne farve. Afhængigt af hvor godt det dækker, skal du gentage malingen en eller flere gange. Hvis du fortsat ønsker at kunne se træets struktur gennem malingen, kan du nøjes med at male færre gange.

Til malingen skal du bruge rulle så meget som muligt, da det klart er det nemmeste. Brug en mindre pensel til at komme ind i alle hjørner og kanter. Hvis du ikke har prøvet at male lofter før, kan du godt blive overrasket over, hvor hårdt det er. Når man skal stå med penslen eller rullen over skuldrene, føles det meget hårdere end maling af vægge. Vær derfor opmærksom på din krop, så du ikke pludseligt ender med ondt i ryggen.

Hvis du følger ovenstående, kan du glæde dig over dine ”nye” lofter, som du kan være glad for i mange år.

Written by