Retrocykler: Det stilsikre valg i 2022

Cyklen har eksisteret i århundreder lige fra de første inkarnationer med træstel og jernhjul til den moderne cykel, vi kender fra gadebilledet i dag. I årenes løb har der været mange forskellige typer af cykler, som hver især har været designet til specifikke formål. Som kategori er retrocyklen en cykeltype, der trække på historiske elementer fra tidligere udgaver af cyklen. Det er ikke nødvendigvis praktiske egenskaber, men i stedet er retrocykler igen blevet populære på grund af deres stilfulde udseende og store fornøjelsesværdi.

Hvad er en retrocykel?

En retrocykel er en cykeltype, der bevidst er designet til at ligne ældre modeller eller på anden vis trække på cyklens tidligere historie. Denne stil blev populær i 1990’erne og har siden genvundet popularitet i de seneste år. Retrocykler kan bl.a. kendes på tunge stålrammer, lædersadler og designelementer, som ikke eksisterer for deres praktiske egenskaber, men fordi de højner cyklens æstetiske udtryk. De har også en tendens til at være dyrere end andre typer cykler, men retrocykler er som regel også både velbyggede og sammensat af ordentlige materialer.

Hvilke komponenter har en retrocykel?

En typisk retrocykel består af et stel, en sadel, et styr, bremser, gear og pedaler. Altså fuldstændig det samme som vi kender det fra andre cykeltyper. Forskellen ligger i høj grad i komponenternes funktion. Retrocykler er først og fremmest bygget til fornøjelse. Typisk vil du på retrocykler se ganske få indvendige gear, lukket kædeskærm, massive metalskærme rundt om hjulene, og andre valg, som ikke ligefrem bringer cyklens vægt ned. Til gengæld får du svært ved at finde en cykeltype, der kan fragte dig mere cool og komfortabelt rundt i gadebilledet end en retrocykel. Og bare fordi kategorien kaldes retro, betyder det ikke, at der ikke anvendes moderne teknologi under det stilsikre ydre.

Hvor meget koster en retrocykel?

Det er der ikke noget entydigt svar på, da det afhænger af en lang række faktorer. Som tommelfingerregel, vil de fleste nye retrocykel kunne erhverves for 4000-8000 kr. afhængigt af mærke og model. Der findes mange forskellige mærker af retrocykler på markedet, så det er vigtigt at lave din research, før du foretager et køb. Tit og ofte vil du kunne gøre en god handel, hvis du er heldig at opstøve en udgået model eller et restparti, som ofte sælges til langt under den pris, som producenten forlangte, da cyklen var ny på markedet. I modsætning til andre cykeltyper betyder modelåret ikke det helt store for retrocykler, da de i udgangspunktet er designet til at være tidsløse.

Hvilke mærker laver retrocykler?

Retrocykler er populære. Derfor har mange af de store mærker, som også producerer citybikes og klassiske hverdagscykler til både herrer og damer også retrocykler i deres sortiment. Herhjemme ser vi ofte retrocykler fra brands som Gazelle, Kildemoes og Bergamont – og selvfølgelig fra retro-producenten over dem alle: Raleigh! På Bikeland.dk kan finde et stort udvalg af retrocykler til både herrer og damer – ofte på tilbud.

Written by