Flere briter tyer til kreditkort og lån for at dække leveomkostningskrisen

Højere renter kan kaste låntagere i gæld, da de forsøger at lukke kløften mellem indkomst og udgifter, advarer velgørende organisationer.

Et voksende antal husstande vil sandsynligvis vende sig til kreditkort og lån “for at lukke kløften mellem deres indkomst og udgifter”, efterhånden som vinteren sætter ind og energiregningerne stiger, har en førende velgørenhedsorganisation advaret.

Højere afdrag på realkreditlån og huslejestigninger samt de stigende udgifter til mad og energiregninger kan også tvinge husejere, der aldrig har været i gæld før, til at låne for at klare sig.

“Det er vigtigt at være opmærksom på, at brug af kredit især til at dække væsentlige udgifter indebærer en risiko, især for en person med mindre finansiel modstandskraft, som måske finder den eneste mulighed, der er tilgængelig for dem, er højomkostningskredit,” sagde Sue Anderson, talsmand for velgørende gældsorganisation StepChange.

Bank of England hævede renten med 0,75 % til 3 % torsdag 1. december 2022 – den største enkeltstående stigning siden 1989 – hvilket betyder, at tusindvis af husholdninger vil se deres afdrag på realkreditlån stige. Banker og andre långivere vil sandsynligvis bruge lejligheden til at øge omkostningerne ved andre lån og kreditkort.

Jane Tully, direktør for eksterne anliggender og partnerskaber hos Money Advice Trust, var enig med Anderson.

“Med indkomster for millioner af mennesker, der allerede ikke er i stand til at følge med stigende priser, er flere mennesker nødt til at benytte sig af kredit for at dække væsentlige ting.”

En ud af fem nye StepChange-kunder, der beder om hjælp, nævner nu leveomkostningerne som hovedårsagen til deres gældsproblemer, sagde velgørenhedsorganisationen.

Det har overhalet uventede tab af indkomst på grund af dårligt helbred og afskedigelse som den største faktor for folk, der søger støtte med deres gæld, da stigende leveomkostninger betyder, at de kæmper for at få enderne til at mødes.

Den velgørende rådgivningsorganisation sagde indtil videre, at den ikke har set en stigning i kundernes gæld, men dette var en risiko, da leveomkostningskrisen forstærkes hen over vinteren.

Victor Trokoudes, administrerende direktør for spareappen Plum, sagde: “De fleste husholdninger har endnu ikke set virkningen af ​​højere renter på deres realkreditlån, da de forbliver låst i fastforrentede aftaler.

”Efterhånden som flere og flere husstande kommer til at omlægge, vil det lægge endnu mere pres på folks budgetter, hvilket kan få fortvivlede husejere til at vende sig til yderligere lån uden sikkerhed. Selvom efterspørgslen efter kredit forventes at stige, kan det være sværere for mange mennesker at få godkendte traditionelle produkter som lån og kreditkort,” sagde han.

“Siden den globale finanskrise har banker stærke overkommelighedskriterier på plads,” sagde Peter Hewlett, fintech-leder hos PwC. “Det betyder, at de, der historisk set kan have været afhængige af kredit i en nødsituation, kan få svært ved at blive godkendt til et lån eller kreditkort.

“Vi forventer, at brugen af ​​andre betalingsmuligheder, såsom ‘køb nu, betal senere’, eller betalinger, der er delt over flere måneder, vil være tungere af denne grund, da folk forsøger at reservere midler til de væsentlige ting.”

Written by