Derfor kan problemer omkring nyren give lænderygsmerter

Otte ud af ti danskere oplever på et eller andet tidspunkt i livet at få lændesmerter. For cirka halvtreds procent vil lændeproblemerne være tilbagevendende. Selv om Lændesmerter kan være invaliderende og have enorm indflydelse på livskvaliteten, er de sjældent forårsaget af alvorlige sygdomme. 

Lændesmerter kan have en lang række forskellige årsager. De kan blandt andet opstå ved skader og muskelspændinger i muskulaturen i lænden. Derudover kan fejlstillinger i lænderyggens led, led-skader, frakturer i lændehvirvlerne, gigtsygdomme og andre knoglelidelser være medvirkende eller direkte årsag til lændesmerter.

Dele af vores organsystem kan ligeledes være medvirkende årsag til rygsmerter. For eksempel kan vores urinvejssystem, der består af vores nyrer, urinledere og blære direkte eller indirekte give rygsmerter. Nyrerne er to, ca. 12 cm store, bønneformede organer, der ligger beskyttet i fedtvæv i et bindevævsrør. Nyrerne og urinlederne ligger placeret på hver sin side af lændehvirvlerne i rygsøjlen og er beskyttet bagtil af lænderyggens to store muskler: Hoftebøjeren (psoas major) og flankemusklen (quadratus lumborum). Foran nyrerne ligger bughulen, der rummer vores fordøjelsessystem. Nyrerne udskiller kroppens affaldsstoffer gennem urinen og har stor indflydelse på reguleringen af vores blodtryk, men er derudover også medvirkende til produktion af vitamin-D.

Hvis der opleves ømhed i den øvre del af lænden, skarpe smerter eller voldsomme diffuse smerter i flanken kan dette være forårsaget af, at nyrerne er faldet nedad mod bækkenet. Dette kaldes for nedsunket nyre eller renal Ptosis. De forskellige smertekarakteristika kan opleves samtidig eller enkeltvis. Smerter kan også forekomme på samme tid i både højre og venstre side, alt efter den bagvedliggende årsag. Mistanken om at nedsunket nyre kan være den direkte eller indirekte grund til de oplevede lændesmerter forstærkes, hvis der yderligere opleves feber, kvalme, blodtrykket er forhøjet, eller der er protein og/eller blod i urinen. Desuden finder man ofte, at personer med nedsunkne nyrer har skarpe smerter, der stråler ned i lyskeområdet. Når sidstnævnte sker, kan det være et udtryk for at nyrernes ukorrekte placering i kroppen irriterer tre nerver, der udspringer i den øverste del af lænderyggen og forbinder nervesystemet til lysken. I sjældne tilfælde, hvor nyrerne synker helt ned i bækkenet, kan der opstå irritation af femoralis-nerve, som styrer de store lårmuskler på forsiden af låret og huden i samme område.

Nedsunkne nyrer opstår typisk som følger af trafikulykker, kraftige slag i nyreområdet, voldsomme rystelser fra motorcykler eller lignende. Men også løb, hvor nyrerne udsættes for tusindvis af mikro-traumer på grund af stød fra underlaget, kan resultere i nedsunkne nyrer. Lidelsen ses i nogle tilfælde også efter et hurtigt og kraftigt vægttab, hvor det beskyttende fedtvæv, der er med til at holde nyrerne på plads forsvinder. Som sidste årsag, skal graviditet nævnes. Under graviteten udvides livmoderen i takt med at fostret vokser og udvikler sig. Presset fra livmoderen skubber nyrerne fra deres normale placering.

Lændesmerter som følge af nedsunket nyre kan behandles. Osteopatisk behandling har i studier vist, at manuel behandling af den nedsunkne nyre, kan fjerne eller formindske lændesmerterne og de andre symptomer oplevet ved denne lidelse. Den osteopatiske behandling kan ikke give nyren dens oprindelige anatomiske placering tilbage, men hvis nyren kan holdes mobil kan irritationen fra denne reduceres eller fjernes. 

En række andre og mere alvorlige nyresygdomme, kan ligeledes give lændesmerter og de tidligere nævnte symptomer. Det er derfor vigtigt at søge læge ved disse symptomer, for at udelukke sygdomme som nyresten, nyrebækkenbetændelse og kræft i nyrerne, inden du søger anden behandling såsom osteopati og lignende.

Written by