5 ting, du ikke vidste om Sri Lanka: Sri Lankas befolkning: 5 ting, du ikke vidste om Sri Lanka
Denne lille ø ud for den sydlige spids af Indien er hjemsted for ca. 25 millioner mennesker. Det er også et af de mest mangfoldige og multikulturelle lande i verden. Sri Lanka har været beboet i mindst 6.000 år og blev først beboet for over 3.000 år siden. Det er et land, der består af mange forskellige etniske grupper og undergrupper, og der er derfor mange forskellige kulturer i Sri Lanka. Disse kulturer varierer fra region til region, og nogle ligner deres naboer mere end andre. Her lister vi 5 ting, du ikke vidste om Sri Lankas befolkning, så du kan få en bedre forståelse af dette fascinerende land, dets befolkning og kultur:
5. De fleste srilankanere er enlige
Ifølge den seneste folketælling i 2014 har Sri Lanka en befolkning på 25,2 millioner mennesker. Af disse er ca. 69 % enlige og har aldrig været gift. Det er ikke sådan, at størstedelen af srilankanerne er single, fordi de ikke ønsker at blive gift. Det har i stedet mere at gøre med fattigdom og de høje leveomkostninger i landet. Lejepriserne er f.eks. nogle af de højeste i Asien, ligesom de har en af de højeste uligheder i Sydasien. Det er ikke overraskende, at så mange srilankanere er singler, fordi det ville være svært for dem at finde en partner i betragtning af de høje leveomkostninger og de begrænsede jobmuligheder, der tilbydes.
6. Den srilankanske tamilske befolkning er den største minoritetsgruppe
Den srilankanske tamilske befolkning er den største minoritetsgruppe i landet. Faktisk er de den største etniske gruppe i Sri Lanka. Der bor omkring 16 millioner mennesker af denne etniske gruppe i Sri Lanka, hvilket udgør næsten 30 % af befolkningen. Størstedelen af de srilankanske tamiler bor i de nordlige og østlige provinser, selv om en betydelig del af dem også bor i andre regioner på øen.
7. Engelsk er det officielle sprog i Sri Lanka
7. Engelsk er det officielle sprog i Sri Lanka Engelsk er det officielle sprog i Sri Lanka og blev gjort til et officielt sprog i 1972. En undersøgelse foretaget i 2015 viste, at mere end 99 procent af befolkningen i Sri Lanka taler sproget. Det næstmest talte sprog er tamilsk, som er omkring 90 procent. Det betyder, at næsten alle indfødte taler mindst et af disse to sprog, idet 98 procent taler enten tamil eller engelsk. Det er blevet anslået, at omkring 80 procent af tidligere indvandrere til Sri Lanka taler et fremmedsprog, hovedsageligt engelsk eller hindi, som også er et officielt sprog i Indien. Alle de nationale aviser i Sri Lanka udgives på engelsk, og der findes mange tv-kanaler i hele landet, som også primært sender på engelsk.
8. Buddhismen er en vigtig religion i Sri Lanka
Som helhed er Sri Lanka overvejende buddhistisk. Buddhismen blev indført på Sri Lanka i det 3. århundrede f.Kr. af tre missionærer fra Indien. Religionen blev hurtigt populær og spredte sig i hele landet. Den indfødte singhalesiske befolkning er hovedsageligt theravada-buddhister, mens størstedelen af de etniske minoriteter følger mahayana-buddhismen.
9. Der er mange forskellige kristne trosretninger i Sri Lanka
Sri Lanka er hjemsted for mange forskellige kristne trosretninger. Der er over 40 kirker og religiøse institutioner i Sri Lanka, herunder romersk-katolske, protestantiske, anglikanske, russisk-ortodokse, orientalsk-ortodokse, jødiske og islamiske kirker. Der bor ca. 4 millioner kristne i Sri Lanka i dag, hvilket udgør 13 % af befolkningen.
10. Islam er en voksende tro i Sri Lanka
Sri Lanka er et overvejende buddhistisk land, hvor omkring 75 % af befolkningen er hinduer. Islam bliver dog mere og mere populær i Sri Lanka, og andelen af dem, der identificerer sig som muslimer, er nu på omkring 2 %.
Hvordan tjener de fleste mennesker i Sri Lanka deres penge?
De fleste mennesker i Sri Lanka bor i landområderne eller i små byer og landsbyer. Et stort antal mennesker er selvstændige og lever af landbrug, fiskeri eller husdyrbrug. F.eks. arbejder 85 % af srilankanerne på landet, og yderligere 30 % arbejder i landbrugssektoren. Omkring 3 % af de voksne erhvervsaktive har job, der kræver, at de har færdigheder inden for informationsteknologi, f.eks. softwareprogrammering, dataindtastning, webdesign osv.