Emotions fokuseret psykoterapi hjalp Arne til at overkomme en livslang hemmelighed

En livslang hemmelighed

Arne havde hele sit liv kæmpet med ordblindhed. Det var en hemmelighed, han havde båret på siden barndommen, og den havde haft en massiv indvirkning på hans selvværd og daglige liv. Som voksen mand havde han udviklet strategier til at skjule sin udfordring, men dette skjulte problem tærede på ham følelsesmæssigt. Det var først, da han begyndte i emotionsfokuseret psykoterapi, at hans liv begyndte at ændre sig til det bedre.

Hvad er emotionsfokuseret psykoterapi?

Emotionsfokuseret psykoterapi (EFT) er en terapeutisk tilgang, der lægger vægt på at identificere, forstå og bearbejde følelser som centrale elementer i psykologisk helbredelse. For Arne betød denne terapi, at han for første gang blev opfordret til at konfrontere de skam- og skyldfølelser, der var forbundet med hans ordblindhed. Han blev hjulpet til at forstå, at disse følelser ikke definerede hans værdi som menneske.

Følelsernes rolle i psykisk sundhed

Gennem terapien arbejdede Arne med at give plads til sine følelser og anerkende dem som legitime reaktioner på en udfordrende situation. Terapeuten hjalp ham med at skelne mellem sine tanker og følelser, hvilket gav Arne indsigt i, hvordan hans negative selvopfattelse var knyttet til hans ordblindhed. Ved at bearbejde disse følelser begyndte Arne langsomt at opbygge et stærkere og mere positivt selvværd.

Åbenhed og accept

En væsentlig del af processen var at lære at kommunikere åbent om sin ordblindhed. Terapeuten støttede Arne i at dele sin hemmelighed med nære venner og familie. Denne åbenhed skabte en følelse af lettelse og accept, som han aldrig havde oplevet før. For første gang følte Arne sig set og forstået for den han var, uden frygt for at blive dømt.

Et nyt selvværd

Som Arne fortsatte med terapien, bemærkede han en markant forandring i sin hverdag. Han blev mere selvsikker på arbejde og i sociale sammenhænge. Hans selvværd voksede, og han begyndte at anerkende sine styrker og kvaliteter, uafhængigt af sin ordblindhed. EFT havde ikke kun hjulpet ham med at acceptere en udfordring, men også med at genopdage og værdsætte sig selv på ny.

Written by