Forkølelse rammer de fleste op til tre gange om året, og det kan være voldsomt generende. Hvis forkølelsen udvikler sig til bihulebetændelse, kan det føre både smerter, trykken i ansigtet og feber med sig.
Derfor kan det være en god idé at kende til forebyggelse af bihulebetændelse, når forkølelsen rammer. Få 4 råd til at slippe for tilstanden her.
Hvad er årsagen til bihulebetændelse?
Forkølelse er en virusinfektion, som smitter via fysisk kontakt og gennem luftvejene. Det er meget almindeligt, at forkølelse udvikler sig til bihulebetændelse, blandt andet fordi immunforsvaret er nedsat.
Der findes fire hulrum i ansigtet, og det er her, der kan opstå betændelse – og den kan både kan være af viral eller bakteriel karakter. Når du er rask, er der fri passage til og fra bihulerne, men ved betændelse er den stoppet til, hvilket resulterer i stor ubehag og smerte.
Hvad er symptomerne på bihulebetændelse?
De fleste kender nok den velkendte trykken i ansigtet, som er særligt slem, når du bøjer hovedet fremover. Det er et af de klassiske tegn på, at dine bihuler er stoppet til. Om det er decideret betændelse afhænger af smertegraden.
Har du smerter ud på kinderne, der dunker, kan det være tegn på bihulebetændelse. Andre symptomer kan være:
- Svimmelhed
- Let feber
- Nedsat lugtesans
- Hovedpine
- Løbende næse
Smerterne kan også bevæge sig op til panden, ud til ørene eller tænderne.
Hvordan kan du afhjælpe bihulebetændelse?
Har din forkølelse udviklet sig til bihulebetændelse? Så er der forskellige råd at hente i kampen mod at dæmpe smerterne.
1) Brug næsespray
En næsespray skaber passage gennem bihulerne og får slimhinderne til at trække sig sammen. Det er et godt våben mod, at slim og snot ophober sig i hulrummene og forårsager betændelse. Husk blot at minimere brugen til 7-10 dage.
Ved brug af næsespray aftager forstoppelsen, hvilket også kan gøre det lettere at sove om natten og derved restituere.
2) Opsøg en osteopat
Får du stort set altid bihulebetændelse, når du bliver forkølet? Så kan det være gavnligt for dig at opsøge en osteopat.
En uddannet osteopat kigger holistisk på dig for at finde frem til årsagen for de tilbagevendende bihulebetændelser. Det kan eksempelvis være, hvorvidt der er dysfunktioner i det kranio sakrale system, for højt eller lavt stofskifte eller nedsat immunforsvar.
Bliv klogere på, hvordan osteopati kan afhjælpe bihulebetændelse her.
3) Drik masser af vand
Når skaden er sket, og du har fået bihulebetændelse, er det vigtigt at få rigeligt med væske.
Det kan både være vand, saftevand, juice eller varme drikke. Når din væskebalance bliver opretholdt, kan det mindske dannelsen af slim og modvirke forstoppelsen i bihulerne. Husk derfor altid at have et stort væskeindtag – så kan du i bedste fald reducere sygdomsperioden.
4) Hold hovedet hævet om natten
Et sidste råd er at ligge med hovedet hævet om natten. Nætterne kan være svære at komme igennem, når du har trykkende smerter og løbende næse. Får du ikke en god nattesøvn, kan det forværre din tilstand.
Derfor kan du med fordel hæve dit hovedgærde eller ligge med flere puder. Det kan være med til at lette trykket en smule og derved lindre smerterne.